Tělo vína

Tělo vína popisuje, jak těžce a bohatě víno chutná. Je to kombinace několika faktorů: odrůdy hroznů, úrovně alkoholu a dokonce i stupně sladkosti. Pochopení těla vína vám může pomoci najít nové oblíbené styly a odrůdy.

Jak poznat tělo vína
Je snadné ochutnat rozdíl mezi plnotučným a odstředěným mlékem kvůli obsahu tuku. U vína však není tak snadné určit plnost chuti, protože zahrnuje mnoho faktorů.

Naštěstí existuje několik indicií, které můžete hledat na lahvi vína:

  • Úroveň alkoholu: Vína s obsahem alkoholu nad 14 % mají tendenci chutnat plněji.
  • Odrůda hroznů: Některé odrůdy hroznů produkují plnější vína (viz níže).
  • Zrání v dubových sudech: Stejně jako bourbon, vína zrající v čerstvých dubových sudech často chutnají plněji. Výrobci vína často zmiňují zrání v dubu na zadní etiketě.
  • Typ klimatu: Obecně platí, že hrozny pěstované v teplejších klimatických podmínkách mají tendenci produkovat bohatší, plnější vína (to záleží na producentovi!).
  • Zbytkový cukr: Nefiltrované cukry z hroznů ve víně zvyšují jeho tělo, aniž by zvyšovaly sladkost. Bohužel to na etiketě vína není často uvedeno.

Odrůda hroznů vs. tělo vína
Některé odrůdy hroznů jsou známé svou tendencí vytvářet konkrétní typ těla vína. 

Zde je několik příkladů k prozkoumání.

1. Lehké červené víno

  • Cinsault
  • Frappato
  • Gamay
  • Pinot Noir

Obecně řečeno, lehká červená vína mají průměrnou úroveň alkoholu, nižší třísloviny a méně barvy. Často chutnají hladce kvůli sníženému obsahu tříslovin (např. jsou méně svíravá).

Když jsou pěstována v chladnějších klimatických podmínkách, mohou lehká červená vína chutnat trochu „ostře“ nebo „kořeněně“ díky zvýšené kyselosti.

2. Středně plná červená vína

Toto jsou vína vhodná k jídlu. Rozdíl mezi středně plnými a plně tělnatými víny má hodně společného s úrovní alkoholu a kyselosti. Lidé mají tendenci vnímat vína s vyšší kyselostí jako lehčí. Takže odrůdy hroznů s více přírodní kyselostí často spadají do kategorie středně plných vín.

Mnoho vín se do této kategorie řadí i díky způsobu výroby. Například Merlot s nižším obsahem alkoholu (pod 14 %) a menším zráním v dubu může být také středně plný.

3. Plná červená vína

Vína vhodná jako koktejl. Plná červená vína chutnají tak bohatě, že obstojí sama o sobě. Co způsobuje, že chutnají tak výrazně? Vysoký obsah tříslovin, vyšší alkohol a nižší kyselost vytvářejí těžší chuť.

Zrání vín v dubových sudech nejen přidává do vína tóny vanilky, cedru a koření, ale také změkčuje jeho chuť.

Zpět do obchodu