Skutečný obsah alkoholu
Skutečný obsah alkoholu ve víně je množství alkoholu, který byl naměřen po procesu kvašení z čerstvých vinných hroznů nebo hroznového moštu. Toto měření se provádí v objemových procentech při teplotě 20 °C. Podle nařízení (ES) č. 479/2008 se ve víně rozlišují tři typy obsahu alkoholu: skutečný, možný a celkový obsah alkoholu.
Skutečný obsah alkoholu odráží množství alkoholu, které ve víně skutečně vzniklo při kvašení. Víno musí mít minimální skutečný obsah alkoholu alespoň 8,5 % objemových, pokud pochází z hroznů sklizených ve vinařských zónách A (např. oblast Čechy) a B (např. oblast Morava) v rámci EU. V ostatních vinařských zónách je minimální hranice 9 % objemových. Existují však výjimky pro vína s chráněným označením původu nebo zeměpisným označením, kde může být minimální hranice alkoholu snížena na 4,5 % objemových.
Podle definice je „skutečný obsah alkoholu v procentech objemových“ počet jednotek čistého alkoholu ve 100 jednotkách objemu daného výrobku při teplotě 20 °C. Tento údaj je klíčový pro určování kvality a charakteru vína.