Komplexnost
"Komplexnost" je slovo, které často používají odborníci na víno k popisu vín s výraznými chutěmi a texturami a často s vysokým obsahem alkoholu. Jak ale přesně chutná komplexní víno?
Komplexnost vína znamená, že víno je mnohovrstevnaté. Může mít mnoho druhů aroma a chutí nebo může mít hloubku na patře – obvykle všechno dohromady, aby bylo skutečně komplexním vínem. Musí se představovat pomalu v průběhu času a nevykládat všechny karty najednou.
Komplexní vína mají potenciál zrát a mohou vydržet roky, pokud jsou správně skladována. Kromě potenciálu stárnutí jsou komplexní vína vyvážená, což znamená, že jejich strukturální složky – taniny, kyseliny a cukry – nejsou ve vzájemném konfliktu.
Různé typy vybavení mohou přidat vínu komplexnost. Mezi nimi jsou dřevěné sudy, které předávají chuť tekutinám obsaženým uvnitř. Jak je sud postaven, může mít velký vliv na konečný nápoj. Dužiny sudu mohou být lehce, středně nebo silně opálené, nebo mohou být opálené jen vršky sudů. Důležitý je také materiál. Různé typy dubu – francouzský, maďarský, slavonský, americký atd. – každý dodává jiný chuťový profil.