Grand Cru
Pojem Grand Cru v sobě nese nádech něčeho skutečně výjimečného a prestižního. V rámci klasifikace vín, zejména těch francouzských, označuje nejvyšší možnou úroveň kvality, přičemž tato vína pocházejí z nejlepších vinic v daném regionu. Přestože se systém hodnocení liší v závislosti na regionu, Grand Cru vždy symbolizuje excelenci.
V Bordeaux systém "Les Grand Crus Classés" (Bordeauxská klasifikace) existuje již od roku 1855. Jedná se o vysoce prestižní klasifikaci vín, která vznikla na žádost Napoleona III. a zahrnuje nejlepší vinařství z oblasti Médoc, Sauternes a Graves. Vína jsou rozdělena do pěti kategorií: Premier Cru (nejvyšší úroveň), Deuxième Cru, Troisième Cru, Quatrième Cru a Cinquième Cru. Jeho stabilita a přesnost je doložena tím, že během více než 150 let došlo jen k několika málo změnám v klasifikaci jednotlivých châteaux. Zařazení do této klasifikace znamená vysokou kvalitu a prestiž na celém světě.
Grand Cru však není výsadou pouze Bordeaux. Tento termín se také uplatňuje v dalších francouzských vinařských oblastech, jako je Burgundsko, Chablis či Alsasko, kde označuje vína z vinic s mimořádným potenciálem a povolenými odrůdami.