Dubové sudy
Mnoho vín kvasí nebo zraje v dřevěných sudech. Nejpoužívanější dřevo na jejich výrobu je dub.
Objem bordeauxského sudu je tradičně 225 litrů. Bordeauxský sud měří na výšku 95 cm a dužiny (kusy dubu tvořící sud) jsou 20 mm silné. Sud o objemu 225 litrů může naplnit 300 lahví o objemu 0,75 l.
Proces zrání vína v dubových sudech je velmi populární, zejména v vinařských oblastech Bordeaux a Burgundsko, protože má vliv na kvalitu a aroma vín. Zrání vína v dubových sudech podporuje interakci mezi vzduchem a vínem. Pórovitá povaha dřeva umožňuje mikrooxidaci, což umožňuje vínu "dýchat" a vede k přeměnám ve struktuře vína. Zrání vína v dubovém sudu nabízí optimální rovnováhu mezi kyslíkem a různými složkami vína, jako jsou taniny, barvy, aroma, bílkoviny a enzymy.