Chateau Giscours 2008 Magnum 1,5l Margaux
Kategorie: | Chateau Giscours |
---|---|
Kategorie: | suché |
Barva vína: | červené |
Země: | Francie |
Oblast: | Bordeaux |
Podoblast: | Médoc |
Vinařství: | Chateau Giscours |
Odrůda: | 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Cabernet Franc |
Klasifikace: | 3. Cru |
Ročník: | 2008 |
Alkohol (v %): | 13 |
Objem (v l): | 1,5 |
Giscours měl v roce 2008 štěstí - vyhnul se neblahému krupobití a tím i následným důsledkům s ním spojených. Poprvé v historii na tomto chateau uplatnili důslednou selekci parcel a víno evidentně získalo na hloubce i ušlechtilosti.
Středně tmavě rubínovo-červená s tmavou pigmentací. Zralé, tmavé ovocné vůně jsou mírné a je zde přitažlivý nový dub. Na patře příjemná svěžest zvedá parfémované červené ovoce z vína. Struktura je pružná a středně těžká a alkohol je vyvážený. Délka je přijatelná, ale není zde velká koncentrace ovoce. Zdrženlivé víno s typickým charakterem Margaux. Poměrně mocné, se "schovaným" taninem v závěru.
Toto víno je v lahvi 1,5 l, které se říká Magnum. Velikost Magnum je ideální např. pro gentlemana na večer.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Château Giscours
Château Giscours je velmi dobře hodnocená vinařská usedlost v apelaci Margaux v oblasti Haut-Médoc severně od města Bordeaux. V Bordeauxské klasifikaci z roku 1855 bylo hodnoceno jako 3. Cru a od 90. let 20. století se posunulo od vína s dominantním Merlotem k dlouhodobější směsi, typicky 75 procent Cabernet Sauvignon a 25 procent Merlot.
Usedlost vlastnila a postupně přestavovala celá řada majitelů. První záznamy o zdejších vinicích se datují do poloviny šestnáctého století. V roce 1654 tudy projížděl Ludvík XIV a když ochutnal skvělé víno z Giscours, pochvalně se o něm vyjádřil. Poté spravovala usedlost rodina Saint-Simonových, která již nějaký čas procházela bouřlivými časy. Nových a ambiciózních projektů se dočkala teprve v druhé polovině dvacátého století. Holandský obchodník a milovník vína Eric Albada Jelgersman se o majetek začal starat, obnovil vinice a věnoval vinařství značné úsilí a peníze. Během deseti let se vinařství dokázalo postavit pevně na nohy.