Chateau Cambon La Pelouse 2015 Haut Medoc
Kategorie: | Chateau Cambon La Pelouse |
---|---|
Kategorie: | suché |
Barva vína: | červené |
Země: | Francie |
Oblast: | Bordeaux |
Vinařství: | Chateau Cambon la Pelouse |
Klasifikace: | Cru Bourgeois supérieur |
Ročník: | 2015 |
Alkohol (v %): | 14 |
Objem (v l): | 0,75 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Chateau Cambon La Pelouse
Château Cambon La Pelouse se u milovníků vín z Bordeaux řadí mezi nejoblíbenější vína kategorie Cru Bourgeois. Nachází se v apelaci Haut-Médoc. Jeho vinice sousedí na západě s Château Giscours a na severu s Château Cantemerle. Lehce svažitý terén vinohradů je situovaný na jedné z největších vyvýšenin v jižním Médocu. Téměř výhradně klasická štěrková půda z poloviny obsahuje hrubý čtvrtohorní štěrk a druhá část je ze směsné, písčité půdy s četnými drobnějšími kamínky. Převaha štěrku umožňuje vynikající drenáž a zároveň přispívá k rychlejšímu zrání révy.
Počátky Château Cambon La Pelouse sahají až do 17. století. Historie château nebyla růžová v každém období. Časté střídání majitelů, kdy postupně upadala péče o vinice i následná kvalita produkce, způsobilo, že rok 1855 s tehdy vznikající klasifikací Grand Cru Classé 1855 zastihl „Cambon“ ve stavu, který rozhodně neodpovídal jeho někdejšímu významu. Neúspěch a nekvalita vína nakonec vedly k tomu, že v padesátých letech 20. století po zdrcujících mrazech nahradila révu na místě kdysi slavných vinic kukuřice.
Zdálo se, že jméno tohoto kdysi slavného château se stane navždy už jen součástí vinařských vzpomínek. Obrat přišel v roce 1974, kdy si od tehdejších majitelů pozemky pronajal M. Faure a začal vinohrady obnovovat. V roce 1996 se šťastná hvězda Cambonu rozzářila ještě jasněji. V tomto roce jej koupil někdejší majitel sítě supermarketů Jean-Pierre Marie a okamžitě přistoupil k rekonstrukci technického vybavení a také ke zkvalitnění vinařského týmu. Na pomoc si přizval enology z Château Smith Haut-Lafitte a Château Chasse Spleen. Na Cambonu se tak začala psát nová vinařská historie.
Víno kvasí v ocelových tancích a zraje ve středně silně vypálených dubových sudech po dobu okolo 12 měsíců, aby si zachovalo optimální rovnováhu mezi ovocným charakterem a taninovou strukturou. Malolaktické kvašení probíhá v tancích, Merlot z nejlepších parcel pak prochází dubovými sudy.