Chateau Beychevelle 2011 Saint Julien
Kategorie: | Chateau Beychevelle |
---|---|
Kategorie: | suché |
Barva vína: | červené |
Země: | Francie |
Oblast: | Bordeaux |
Podoblast: | Médoc |
Vinařství: | Chateau Beychevelle |
Odrůda: | Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot |
Klasifikace: | 4. Cru |
Ročník: | 2011 |
Alkohol (v %): | 13 |
Objem (v l): | 0,75 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Chateau Beychevelle
Chateau Beychevelle leží v apelaci Saint-Julien. V Bordeauxské klasifikaci z roku 1855 bylo víno z tohoto Chateau zařazeno do 4. Cru. Víno je založeno převážně na odrůdě Cabernet Sauvignon. Víno je tedy dominantní, hladké a má pružnou sílu. Lepší ročníky mají skvělou schopnost stárnutí.
O beychevelleském chateau se často hovoří jako o Versailles Médocu, mnohem přesnější by však bylo, kdyby bylo nazýváno Velkým Trianonem v bordeauxském stylu. Vyzdvihuje harmonickou důstojnost, jež z rezidence vyzařuje, stejně jako šarm vtělený do její monumentality. Legenda praví, že když lodě vévody z Epernonu plující po Girondě míjely tuto rezidenci, spouštěly na důkaz věrnosti lennímu pánovi plachty. Říká se, že tento zvyk dal vzniknout jménu chateau: Beychevelle - prý pochází z francouzského baisse-voile, což znamená skasat plachty.
V letech 1890-1989 řídila osudy usedlosti rodina Achille-Fouldových, potomků slavného ministra a bankéře z doby Napoleona III. Dědic této dynastie Aymar Achille-Fould vyhledal v roce 1970 pomoc slavného profesora Peynauda. Oba muži se společně rozhodli zpřísnit kritéria pro selekci podnoží, čímž se logicky zlepšila kvalita vína. Jejich teorie se zrodila na základě zkušeností a nástupci profesora Peynauda, Pascal Ribéreau-Gayon a Jacques Boissenot, se jí drží dodnes.
Po smrti Aymara Achille-Foulda v roce 1986 skoupila skupina GMF, jež byla akcionářem od roku 1984, většinový podíl akcií a roku 1988 se spojila s japonskou skupinou Suntory, s níž vytvořila Société des Grands Millésimes de France, která je současným vlastníkem.
Zajímavostí usedlosti Beychevelle je skutečnost, že k ní již dlouho patří i firma, na níž se chová dobytek. Zvířata tak dodávají veškeré přírodní hnojivo, jehož je na vinicích třeba.